Gasloos bouwen

Gasloos bouwen is de nieuwe manier van bouwen. Nieuwbouwprojecten gaan van het gas af. Zo ook die in Broek Zuid, daar ga je ook gasloos wonen. Een huis zonder gasaansluiting moet op andere manieren verwarmd worden. In dit blog vertellen wij welke stappen je moet nemen richting het gasvrij wonen en over het gasloos bouwen in Broek Zuid.

Gasloos bouwen en wonen

Gasloos wonen komt steeds dichterbij. In 2050 wil Nederland van het aardgas af zijn. Om dit te realiseren is het belangrijk dat nieuwbouw zonder gas wordt gebouwd. Een gasaansluiting in nieuwbouw is verboden vanaf juli 2018. Daardoor wordt een huis in Broek Zuid altijd op een andere manier verwarmd dan met gas.

Gasloos bouwen in Broek Zuid

Wil jij gasloos bouwen in Broek Zuid? Gasloos wonen wordt steeds belangrijker, mede voor het milieu. Broek Zuid is een uniek stukje Fryslân, welke jou de mogelijkheid geeft om direct aan het water te wonen. Daarnaast ben je in een paar minuten in het dorpje Joure, heb je voldoende ruimte en privacy om je heen en woon je in een heerlijke groene omgeving. Je hebt je eigen aanlegsteiger in de achtertuin, waardoor jij heerlijk kunt genieten van een boottocht als het mooi weer is.

Daarnaast heb je een nieuwbouwwoning zonder gasaansluiting, waardoor jij jouw huis duurzaam verwarmt. Dit betekent niet dat jij op je comfort inlevert. Integendeel: een gasloze woning is tochtvrij, lekker warm en zorgt voor een lage energierekening. Wij hebben nog een aantal kavels beschikbaar, waar jij jouw fijne thuishaven kan bouwen. Dankzij dit nieuwbouwproject kun jij gasloos bouwen in Broek Zuid.

Een huis verwarmen zonder gas

Het lijkt lastig om een huis te verwarmen zonder gas. Gelukkig hoeft dit niet zo te zijn. Een gasloos huis bestaat voornamelijk uit andere verwarmingselementen dan een cv-ketel. Er zijn wel aspecten waar je rekening mee moet houden als je van het gas af wilt. Denk hierbij aan een vervanger voor de cv. Wil je liever een warmtepomp, pelletkachel of een zonneboiler? Past het ook bij jouw woning om op deze manier voldoende warmte te genereren?

In Nederland willen we uiteindelijk van het gas af. Hiermee beschermen wij het klimaat en zijn wij goed bezig voor het milieu. Gasvrij wonen heeft een grote, positieve impact op de CO2-uitstoot en dat doen we samen. Bij Broek Zuid wordt een gasloze woning opgeleverd. Niet alleen je huis, ook warm water kan zonder gas warm worden gemaakt. Door een alternatief kan je jouw huis zonder gas verwarmen.

De stappen naar gasloos wonen: ga voor gasloos bouwen

Er zijn een aantal stappen naar gasloos wonen die je moet onthouden. Het wonen zonder gas is niet hetzelfde als energieneutraal wonen. Gasvrij wonen betekent dat je geen gas verbruikt en energieneutraal betekent dat je evenveel (of meer) energie opwekt dan je verbruikt. Uiteindelijk staat je energierekening op 0.

Het energieverbruik van een gasloos huis verschilt per huishouden. Daarom is er per huishouden een andere vorm van verwarmen mogelijk. Voor het ene huis werkt een warmtepomp en voor de andere een zonneboiler. Belangrijk voor beide gasloze woningen is dat je huis een aantal stappen heeft doorlopen:

  1. Isoleren;
  2. Ventileren;
  3. Zonnepanelen;
  4. Gasloos bouwen;
  5. Gasloos verwarmen;
  6. Koken op inductie.

Hieronder leggen wij de stappen uitgebreider voor je uit.

Isoleren

De eerste en belangrijkste stap is het isoleren van je huis. Hierbij kan je denken aan; (spouw)muurisolatie, vloerisolatie, dakisolatie en het vervangen van je oude ramen door HR++ glas. Zorg er bij het isoleren voor dat je gebruik maakt van de juiste producten. Zo moet je rekening houden met de spouw die je wel of niet hebt, een kruipruimte onder de vloer, hoe diep deze is en wat voor kozijnen je hebt. Het nieuwe glas moet wel in de huidige kozijnen passen of je moet nieuwe kozijnen erbij aanschaffen. 

Isoleren is de basis voor een warm, comfortabel en duurzaam huis. Je huis wordt een stuk comfortabeler door te isoleren. Je hebt geen tocht meer in huis en de warmte blijft in je huis. Hierdoor verbruik je minder gas en stook je niet voor de buitenwereld. De eerste stap richting gasvrij heeft te maken met gasloos bouwen, dat doe je door goed te isoleren.

gasloos-bouwen-en-verwarmen-met-zonnepanelen-1

Ventileren

Naast isoleren is het belangrijk om te ventileren. Op deze manier zorg je voor een gezonde luchtstroom. Hiermee heb je geen risico op schimmelvorming en andere narigheden in huis. Ook zorgt een goede ventilatie ervoor dat er warmteterugwinning is. Dit betekent dat de inkomende lucht voorverwarmd wordt met de uitgaande warme lucht. Op deze manier verbruik je minder energie om de lucht warm te houden in je huis.

Zonnepanelen

Zonnepanelen zijn een goede keuze wanneer je gasloos gaat wonen. Doordat je minder gas gaat verbruiken, is de kans groot dat je elektriciteitsverbruik omhoog gaat. Zonnepanelen zorgen ervoor dat je door middel van licht je eigen kWh opwekt. Hiermee kan je al je elektrische apparaten voorzien van stroom. Bij de aanschaf van zonnepanelen wil je kijken naar hoeveel kWh je verbruikt en verwacht te gaan gebruiken. Aan de hand hiervan weet je hoeveel zonnepanelen je op je dak moet hebben om dit te kunnen realiseren.

Gasloos bouwen: verwarmen met een elektrische warmtepomp

De vierde stap is gasloos verwarmen met een elektrische warmtepomp. Er zijn twee type warmtepompen; de hybride en all-electric warmtepomp. De hybride warmtepomp maakt deels gebruik van gas, zodra de elektriciteit niet voldoende capaciteit heeft om het huis of water te verwarmen. Hiermee verbruik je minder elektriciteit, maar heb je nog geen gasloze woning. Met deze variant heb je gegarandeerd warm water zonder gas in huis!

Met een all-electric variant maak je geen gebruik meer van gas om je huis te verwarmen. Belangrijk is om een lage temperatuurverwarming in je huis te hebben. Een voorbeeld hiervan is vloerverwarming. Hiermee zorg je ervoor dat je huis consistent warm is en geen grote pieken in verbruik heeft. Een warmtepomp werkt namelijk het beste wanneer je geen grote schommelingen hebt in de temperatuur van je huis.

Gasloos verwarmen met infraroodpanelen of een warmtenet

Daarnaast is er nog de optie om je huis zonder gas te verwarmen met infraroodpanelen of een warmtenet. Is de mogelijkheid er niet om voor een warmtepomp te kiezen bij jouw woning? Dit zou kunnen als je in de stad woont die dichtbevolkt is. Hierbij kun je kiezen om gasloos te bouwen, door infraroodpanelen aan te schaffen als verwarmingselement. Met deze panelen kan je per ruimte de warmte regelen. Zo hoeft de verwarming niet in het gehele huis aan, maar alleen in de kamers waar je bent.

Koken op inductie

De laatste stap is om ervoor te zorgen dat je kookt op inductie. Hiermee is gas niet meer nodig om te koken. Door deze maatregel door te voeren kan je huis in principe van het gas af. Andere voordelen van inductiekookplaten zijn dat je geen vuur nodig hebt om te koken, wat het extra veilig maakt. Daarnaast is het ook praktisch, aangezien je geen obstakels hebt tijdens het schoonmaken.

Voor het nieuwbouwproject in Broek Zuid worden gasvrije woningen opgeleverd. Hiermee ga jij je huis verwarmen zonder gas. Houd ook rekening met de subsidies die beschikbaar zijn om je woning te verduurzamen. Zo kun jij energieneutraal wonen. De stappen naar gasloos wonen zijn alsnog handig om erbij te houden, zo weet je zeker dat je geen dingen vergeet.

ga voor gasloos bouwen

Ga voor gasloos bouwen

Heb je hulp nodig bij het energiezuinig bouwen? Kijk dan eens op de site van Tûk Wenjen! Dit is het energiebesparingsproject van de gemeente de Fryske Marren, waar hulp geboden wordt over gasloos- en energieneutraal wonen.

Ga voor gasloos bouwen wanneer je een nieuwe woning overweegt. Bij Broek Zuid kan jij je droomhuis laten bouwen, zonder gas! Hierbij hoef je niet op comfort in te leveren. Een huis zonder gas heeft voornamelijk voordelen, waaronder de energierekening die een stuk lager wordt. Twijfel dus niet langer en ga voor gasloos bouwen in Broek Zuid.

| | © 2024 gemeente De Fryske Marren