Energieneutraal huis

Een energieneutraal huis is milieuvriendelijk en comfortabel. Daarnaast zorgt het wonen in een energieneutraal huis voor lage energiekosten, én is het aangenaam om in te wonen. Broek Zuid heeft unieke kavels voor nieuwbouw beschikbaar, waar mogelijk nul-op-de-meter-woningen komen te staan. Hoe kun je energieneutraal wonen en wat zijn de kosten? Lees hier alles over een energieneutraal huis.

energieneutraal-huis-stappenplan

Energieneutraal huis stappenplan

Wil jij energieneutraal wonen in Broek Zuid? Dat lijkt misschien lastig, maar dat hoeft het niet te zijn. Een energieneutraal huis is een woning waar bijna geen energie voor wordt gebruikt. De energie die jij gebruikt wordt grotendeels in, onder of op het huis geproduceerd.

De nieuwbouwwoningen in Broek Zuid worden zonder gasaansluiting gebouwd en zijn dus gasloze woningen. Dit betekent dat jij op andere manieren je huis moet verwarmen. Dit kan met een warmtepomp of zonneboiler. Om dat te realiseren is het belangrijk om je woning optimaal te verduurzamen. Er wordt aangeraden om een energieneutraal huis te bouwen in dit nieuwbouwproject. Heb je hier hulp bij nodig? Kies dan voor een adviesgesprek van Tûk Wenjen, waarin de mogelijkheden omtrent energieneutraal wonen besproken worden.

Wat heb je nodig om energieneutraal wonen te realiseren?

  • Zonnepanelen op het dak;
  • Zonnepark;
  • Isolatie;
  • Glasisolatie;
  • Warmtepomp of zonneboiler;
  • Ventilatie.

Zonnepanelen op het dak

De beste oplossing zou zijn om het dak op het zuiden vol te leggen met zonnepanelen, aangezien de zon hier overdag op schijnt. Op deze manier vangen jouw zonnepanelen het meeste zonlicht en krijg jij meer energie (KWh) die je weer kan gebruiken voor je elektrische apparaten.

Zonnepark

Indien je dak niet geschikt is voor zonnepanelen, dan kun je kiezen om stroom van een zonnepark te gebruiken. Dit is een duurzame energiebron en daardoor blijf jij lager in je energielasten.

energieneutrale-nul-op-de-meter-woning

Glasisolatie

De ramen vervang je door op zijn minst HR++ glazen. Er is ook HR+++ glas beschikbaar, maar hierbij is het belangrijk om te kijken of je kozijnen geschikt zijn voor deze glazen.

Warmtepomp of zonneboiler

Met een warmtepomp of zonneboiler aan je huis kun jij je huis duurzaam verwarmen. De warmtepomp gebruikt meer energie dan het gebruik van aardgas. Daardoor wordt een warmtepomp voornamelijk in combinatie met zonnepanelen aangeschaft. Op die manier kan je het energieverbruik compenseren.

Ventilatie

Een goed ventilatiesysteem is belangrijk om de luchttoevoer in jouw energieneutrale huis goed te houden. Zonder goed te ventileren kan het zijn dat er schimmelvorming ontstaat.

Een energieneutraal huis is een investering. De maatregelen om naar energieneutraal wonen te gaan kosten geld, maar verdienen zichzelf uiteindelijk terug. Zo is de investering van zonnepanelen na ongeveer 7 jaar rendabel, terwijl deze panelen 20 jaar mee kunnen gaan. Daardoor is energieneutraal wonen uiteindelijk beter voor je portemonnee en het milieu!

Nul-op-de-meter-woning

Een nul-op-de-meter-woning is een energieneutraal huis waarin je net zoveel energie opwekt als wat je verbruikt. Door middel van zonnepanelen, een warmtepomp, goede isolatie en ventilatie kan jij jouw huis NOM krijgen. Hierbij hoef jij niet op het comfort in te leveren, integendeel.

Doordat je huis goed geïsoleerd en geventileerd is, heb je een aangenamer huis dan wanneer je dit niet doet. Door de isolatie kan tocht je huis niet binnenkomen door de muren, vloer en ramen. Ook kan de warmte van je woning niet via het dak ontsnappen, waardoor je minder energie verbruikt. Daarnaast is het belangrijk om goed te ventileren. Zo heb je alsnog de frisse lucht in huis en ontstaat er geen schimmel. Aan het einde van het jaar heb jij dan geen kosten gemaakt op de energierekening, (nul-op-de-meter)/energierekening, én heb jij ook niet ingeleverd op comfort.

SEEH – subsidie energiebesparing huis

De subsidie energiebesparing eigen huis (SEEH) is een subsidie die beschikbaar is gesteld wanneer de bewoner van een huis minstens 2 isolerende maatregelen treft. De subsidie voor deze energiebesparende maatregelen betreft maximaal €10.000,-. Hier zitten een aantal voorwaarden aan, zo moet jij onder andere de bewoner van de verduurzaamde woning zijn.

Inwoners van de provincie Friesland, waar Broek Zuid onder valt, worden extra gestimuleerd om te verduurzamen. Hierdoor krijgen zij nog 10% extra tegemoetkoming wanneer zij hun eigen woning verduurzamen met de SEEH subsidieregeling.

Btw teruggave zonnepanelen

De btw teruggave van zonnepanelen is een slimme manier om ervoor te zorgen dat jij zonnepanelen nog sneller terugverdient. Jij wilt je nieuwbouwwoning in Broek Zuid natuurlijk met zonnepanelen, om op deze manier zelf stroom op te wekken. Dit wordt nog aantrekkelijker wanneer je ook nog de btw terug kan vragen. Hiervoor moet je aan een aantal voorwaarden doen, maar deze zijn niet moeilijk te behalen.

ISDE – Investeringssubsidie duurzame energie

De nieuwbouwwoningen in Broek Zuid zijn gasloos, wat betekent dat er geen gasaansluiting is. Hierdoor is het van belang dat je een zonneboiler of warmtepomp aanschaft om je huis en water te kunnen verwarmen. De ISDE subsidie is in het leven geroepen om deze manieren van verwarmen te stimuleren en het voordeliger te maken. Een zonneboiler of warmtepomp kan je het beste combineren met zonnepanelen, aangezien deze meer energie verbruiken. Gebruik hiervoor ook de subsidie voor de btw teruggave van zonnepanelen.

Energiebespaarlening

De energiebespaarlening is een lening voor de duurzame maatregelen. Mocht je de energieneutrale maatregelen wel willen aanschaffen, maar momenteel het geld niet hebben, dan kun je van deze lening gebruik maken. Je kan een bedrag tot aan €25.000,- lenen, waarvan maximaal 75% naar zonnepanelen mag gaan. Mocht jij je huis energieneutraal willen maken dan kan je maximaal €65.000,- lenen. De rente van deze lening is ook erg laag, waardoor je alsnog je maatregelen snel terugverdient.

Meenemen in de hypotheek

Een andere optie is om de energieneutrale maatregelen mee te nemen in de hypotheek. Je kan 6% extra boven je hypotheekbedrag ontvangen, zolang je kan aantonen dat dit naar energieneutrale maatregelen gaat. Voor een energieneutraal huis in Broek Zuid zou dit ook een goede oplossing kunnen zijn.

energiebespaarlening-van-het-huis

Een energieneutraal huis bouwen in Broek Zuid

Jij kan een energieneutraal huis laten bouwen in Broek Zuid. Het nieuwbouwproject zorgt ervoor dat jij op een prachtige locatie een energieneutraal huis kan kopen. De kavels liggen aan het water, waardoor je zo de Friese Meren op kan varen. Daarnaast ligt Broek Zuid op slechts vijf minuten fietsen van Joure en ben je omgeven door natuur. Broek Zuid is een unieke plek om te wonen. Houd je van watersport? Dan is Broek Zuid dé locatie voor jou! Beleef de natuur, sport en omgeving van deze prachtige plek.

Energieneutraal wonen in Broek Zuid is de perfecte oplossing wanneer jij een duurzaam nieuwbouwhuis wilt laten bouwen in een natuurlijke omgeving. Zo’n unieke locatie komt niet vaak voorbij. Kom comfortabel, duurzaam en energieneutraal een huis bouwen in Broek Zuid!

| | © 2024 gemeente De Fryske Marren