Waarom een sedumdak laten aanleggen?

Veel mensen willen weten waarom een sedumdak een slimme keuze is. Deze groene daken zie je steeds meer in Nederland. Niet heel gek, want sedum maakt je huis een stuk duurzamer. Zeker in een tijd waarin duurzaamheid een belangrijker thema  is, is het dus slim om een sedumdak te overwegen. Wij leggen je uit wat de belangrijkste voordelen zijn.

Wat is een sedumdak eigenlijk?

Een sedumdak is – zoals de naam al zegt – bekleed met sedum. Sedum is een sterke vetplant die veel vocht opslaat. De vetplantjes groeien op bijna elke ondergrond, dus je hoeft je nooit druk te maken over planten die doodgaan. Een ander voordeel is dat sedum geen dikke bodem nodig heeft. Dit is belangrijk, omdat een zware bodem al snel het dak teveel zal belasten.

Sedum is prima bestand tegen de weersomstandigheden in Nederland. Niet voor niets overwegen ook veel toekomstige bewoners van Broek Zuid om dit type dak aan te leggen.

Er zijn diverse bedrijven in Nederland die kunnen helpen met het aanleggen van een sedumdak. Zij spelen slim in op de stijgende vraag naar deze groendaken.

Een groendak met sedum tegen warmte en kou

Duurzamer wonen begint bijna altijd met beter isoleren. Een sedumdak heeft uitstekende isolerende eigenschappen. Daardoor blijft het in de zomer lekker koel, terwijl je tijdens koude winternachten veel minder last hebt van kou.

Het gevolg van de uitstekende isolatie is, als vanzelfsprekend, dat je minder hoeft te stoken en dat ook een airco vaak niet meer nodig is. Zo lever je een bijdrage aan een beter milieu en bespaar je op de energierekening.

Over rekeningen gesproken: je bent vast benieuwd wat je voor een sedumdak betaalt. De prijs voor een sedumdak ligt meestal rond de 2000 euro voor 30 m2, al is de prijs natuurlijk afhankelijk van diverse factoren.

Groendak met sedum aanleggen

Langere levensduur van het dak

De dakbedekking van een woning wordt voortdurend blootgesteld aan de elementen kou, regen en zonlicht. Deze elementen zorgen ervoor dat de bedekking langzaam slijt. Dit slijtageproces is fors te vertragen met een sedumdak. Waarom gebeurt dat? Het sedum beperkt temperatuurschommelingen fors en voorkomt dat het dak extreem warm wordt.

Doorgaans is de inschatting dat een sedumdak ervoor zorgt dat de dakbedekking twee tot drie keer langer meegaat (lees meer hierover bij Milieu Centraal). Je kunt dus gerust stellen dat zo’n groendak een slimme investering is.

Waarom sedumdak

Minder geluidsoverlast dankzij groene daken

De laag sedumplantjes beïnvloedt niet alleen de temperatuur in huis, maar voorkomt ook geluidsoverlast. De dempende werking laat regen- en hagelbuien een stuk minder hard klinken. Daarnaast heb je minder last van omgevingsgeluid, met name als dit van bovenaf komt natuurlijk.

Als er veel sedumdaken in een bepaald gebied zijn, kan dit een gunstig effect hebben voor dit hele gebied. Geluiden van onder meer verkeer gaan dan zelfs op straat minder hard klinken.

Wanneer een sedumdak aanleggen?

Het mag duidelijk zijn dat een sedumdak veel voordelen heeft. Betere isolatie en minder geluidsoverlast zijn de voor-naamste.n . Maar wanneer is het nou verstandig om een sedumdak aan te leggen?

Als je een nieuwbouwhuis laat bouwen, is het verstandig om hier rekening mee te houden bij het ontwerp van een dak. Het dak moet namelijk sterk genoeg zijn. Naast de sedumplantjes heb je namelijk ook een bodem nodig, en vaak ook een drainagemat. Die mat voorkomt dat het dak te nat wordt, want anders gaat er mos tussen het sedum groeien.

Eenmaal aangelegd is een groendak makkelijk te onderhouden, al is het wel belangrijk om de waterafvoer regelmatig te controle-ren op verstoppingen.

Heeft een sedumdak ook nadelen?

Natuurlijk heeft zo’n dak met sedumplantjes ook nadelen. Maar erg schrikbarend is het allemaal niet. Je zou het hoge gewicht als een nadeel kunnen zien, omdat je simpelweg een sterkere dakconstructie nodig hebt.

Een ander nadeel is dat plantjes meer dieren aantrekken dan dakpannen of een ander type dak. Je kunt dus meer insecten en vogels aantreffen op het dak.

Tot slot kan je te maken krijgen met lekkages, als de constructie niet helemaal goed aangelegd is. Logisch, maar dat kan natuurlijk ook voorkomen bij andere soorten daken. Nee, grote nadelen zijn er eigenlijk niet. Dus waar wacht je nog op? Een sedumdak laten aanleggen is gewoon een heel goed idee!


 

| | © 2024 gemeente De Fryske Marren