Het perfecte totaalplaatje voor Renze en Maaike

Allebei hebben ze geen roots in Fryslân, maar toch verkochten ze vorig jaar hun huis in hartje Utrecht en kozen ze voor Broek Zuid. Maak kennis met deze nieuwe bewoners van Broek Zuid: Renze en Maaike (beide 30 jaar jong)! Ze zijn de trotse eigenaren van de kavel It Kromme Far 67. ‘We wonen nu een maand in Friesland en hebben absoluut geen spijt!’ aldus Maaike.

‘Vlak voor de sluitdatum van de eerste ronde kwamen we het project Broek Zuid tegen en we schreven ons nog net op tijd in. Toen maar hopen dat het ging lukken. Tijdens de verloting, die we volgden op onze vakantieplek in Terherne, gingen alle kavels vrij op naam aan ons voorbij. Maar gelukkig hadden we een eerste optie op een kavel met woning: It Kromme Far 67 werd onze nieuwe woonplek.’

Van een bovenwoning in hartje Utrecht naar de rust van Fryslân

Om de tijd van de bouw van hun nieuwe woning te overbruggen wonen Renze en Maaike nu tijdelijk in Sneek. Daarvoor woonden ze in een appartement middenin het centrum van Utrecht. Heel wat anders dus! Renze en Maaike hebben allebei 12 jaar met veel plezier in Utrecht gewoond, omdat ze allebei Geneeskunde studeerden in Utrecht. Wel al met het idee; na onze studie willen we de stad uit!

Tijdens de laatste fase van Renze zijn opleiding tot medisch specialist (ongeveer één tot anderhalf jaar geleden), ging Renze oriënteren waar hij na zijn studie aan de slag zou kunnen en willen. Al snel kwam hij in gesprek met het ziekenhuis in Sneek, waar hij een goede klik had met de (toen nog toekomstige) collega’s. Dankzij dit goede contact hakten Renze en Maaike de knoop door en gingen ze op zoek naar een mooie woonplek in Fryslân.

Toerend op zoek naar een woning

‘Ik weet nog heel goed dat we vorig jaar omstreeks deze tijd, op Eerste Paasdag, samen met mijn schoonouders op pad gingen voor een dagtocht door Friesland’, vertelt Maaike. ‘Zo konden we ons goed oriënteren op allerlei toekomstige woonplekken’. Op één van deze rondes door Friesland kwamen Renze en Maaike het grote bord van Broek Zuid langs de snelweg tegen. ‘We zijn meteen even naar de kavels toegereden om een kijkje te nemen en toen we thuis waren hebben we direct de website opgezocht’, aldus Maaike. ‘Na het zien van de website waren we dusdanig verliefd op de plek dat we ons gelijk hebben ingeschreven voor de verloting van de eerste ronde kavels’.

Het perfecte totaalplaatje

‘Toen we hadden besloten om naar Friesland te verhuizen voor werk, was onze hoofdvoorwaarde wel dat het totaalplaatje helemaal moest kloppen’ legt Renze uit. ‘Wat ons zo aansprak aan Broek Zuid is de hele opzet van de wijk. Het wonen aan het water vinden we fantastisch. Er zijn niet veel nieuwbouwwijken met vrijstaande huizen die allemaal anders zijn en direct aan het water liggen. Het is heel gevarieerd en mooi ruim opgezet’. ‘Ja, en daarnaast vinden we locatie ook erg belangrijk’, vult Maaike aan. ‘Je woont vrij en wijds, maar met 5 minuten fietsen heb je wel alles om de hoek in Joure. We zitten zo dichtbij werk en alle voorzieningen die we nodig hebben. Bovendien ben je in driekwartier in Harderwijk (waar de roots van Renze liggen) en in slechts een uur en een kwartier in Utrecht’. Op de achtergrond blaft een hondje. ‘Dat is Guus’, introduceert Maaike. ‘Ons hondje, en ook binnenkort een kleine nieuwe inwoner van Broek Zuid. Lekker wandelen met hem zal daar wel lukken!’. 

Een hoekkavel met vrij uitzicht

Waarom It Kromme Far 67? ‘Het allerliefste hadden we een hoekkavel op het water gevonden, maar daarbij vielen we helaas net buiten de boot’, vertelt Maaike. ‘Dit was onze derde keuze en we zijn uiteindelijk super blij dat het deze is geworden. De kavel ligt op een hoek en heeft vrij uitzicht op de kant waar geen buren zitten, dat vinden we geweldig. Daarnaast vinden wij het heel belangrijk dat de tuin op het zuiden ligt en dat heeft deze kavel’.

De bouwplannen

‘Wij hebben gekozen voor woningtype nummer 06 van Brummelhuis. Dit is een woning met een rieten kap, die over de hele breedte van het bouwvlak wordt gebouwd’ vertelt Renze. Maaike vult aan: ‘Beneden wordt het een hele open ruimte, met aan de achterkant veel zicht op het water. Het huis krijgt een lichte uitstraling door het gebruik van lichtgrijze bakstenen. Accenten zoals kozijnen en dakkapellen worden donkerder, namelijk antraciet. Dit sluit echt precies aan bij wat we van tevoren in gedachten hadden over een woning. Onze eisen waren een rieten kap, een modern huis met veel glas, naar onze smaak. Nou dat is gelukt!’.

De bouw is al gestart!

‘De eerste heipalen zijn afgelopen maandag de grond in gegaan!’, vertelt Maaike enthousiast. ‘Ons huis wordt samen met nog twee anderen als eerste gebouwd. We hebben al even contact met onze buren gehad. We zitten allebei met dezelfde besluiten die we moeten nemen en dingen waar we over twijfelen, dus het is erg leuk en handig om elkaar in deze fase al te ontmoeten en ideeën uit te wisselen’.

‘We gaan heel vaak, zo’n twee keer per week, even bij de kavel kijken. Het is zo leuk om alle stappen te zien en er zo nauw bij betrokken te zijn’, vertelt Maaike verder. ‘Daarom is het extra fijn dat we nu hier al in de buurt wonen’. De verwachting is dat Renze en Maaike er vanaf het voorjaar van 2022 kunnen gaan wonen. ‘We denken echt dat we daar onze droomplek aan het maken zijn en zijn super blij dat we deze plek hebben gevonden!’.

Wil jij net als Renze en Maaike in Broek Zuid wonen? Houd dan onze website in de gaten en schrijf je in voor onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van de nieuwe uitgifte van kavels.

| | © 2024 gemeente De Fryske Marren